Get Adobe Flash player
  • image
  • image
Previous Next

O klubu

Krajem 1996. godine u Samoboru je 20-ak entuzijasta, zaljubljenika i zainteresiranih za paragliding osnovalo Zrakoplovni klub PARAfreeK. Klub je neprofitna udruga građana upisana u Registar udruga Ureda za opću upravu Zagrebačke županije, klasificirana kao tehnička i sportska.

Djelovanje kluba usmjereno je prema ciljevima kao što su: promicanje i razvoj parajedrenja, stjecanje sposobnosti i usavršavanje u letenju parajedrilicom, podizanje razine sigurnosti kroz edukaciju i tehničko održavanje opreme za letenje, postizanje što boljih rezultata na natjecanjima, poticanje članova na stvaralaštvo i dr.  Kako bi se Statutom predviđene djelatnosti što uspješnije provodile, unutarnji ustroj kluba podijeljen je na nekoliko grana (sekcija) među kojima najprije treba istaknuti sljedeće:


Opširnije...

Obuka

PRIJAVA ZA ŠKOLU PARAGLIDINGA

ZK PARAFREEK kontinuirano provodi osposobljavanje za pilote parajedrilica na početnom i naprednom stupnju, zatim za paramotorno letenje, polijetanje sustavima sa zemlje (pomoću vuče), kao i za tandem pilote i nastavnike parajedrenja. Svi stupnjevi koji se trenutno provode detaljno su definirani Planovima i programima osposobljavanja koje odobrava Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo.

POČETNI STUPANJ  sastoji se od 20-ak sati teorijskog dijela, što se provodi kroz 8 nastavnih jedinica (predavanja), a održavaju se uglavnom  u večernjim satima prema dogovoru s polaznicima. U teorijskom dijelu obrađuju se teme iz područja aerodinamike, konstrukcije parajedrilice, tehnike letenja, meteorologije, zakonskih propisa i prve pomoći, kako bi se polaznike što bolje pripremilo u savladavanje praktičnih vježbi.

Opširnije...

O paraglidingu

Jeste li osjetili želju da poletite slobodno kao ptica, poželjeli letjeti visoko i daleko, otisnuvši se laganim korakom u visine iznad tla kojim ste trenutak prije toga samo prozaično hodali pogleda uprtih u zemne stvari? A, tko nije? Mislite li da je to nemoguće? Itekako je moguće. I ne samo to, lako je i jednostavno. Dobro, ne baš doslovno samo tako lako. Naime, treba nešto naučiti, ali kada se nauči i uvježba, onda je zaista lako. A koliko je lijepo? Ljepše nego što možete zamisliti. To su drugačiji trenuci od ovih koje proživljavamo  u svakodnevnom zemaljskom svijetu. To je ostvarenje Ikarovog i Dedalovog sna. To letenje je oslobođeno od snažnih mlaznih ili elisnih motora, oslobođeno krute kabine zrakoplova, a nosi vas krilo koje direktno osjećate svojim tijelom jer ste s njim spojeni. Ime za takvo letenje je slobodno letenje, a jedan od načina slobodnog letenja je parajedrenje (paragliding).

 

Opširnije...

HRVATSKA LIGA U PRELETIMA PARAJEDRILICOM

Drugi puta za redom održano je natjecanje ovoga tipa. Natjecanje je neslužbeno, tj. izvan organizacije Hrvatskog zrakoplovnog saveza. Razlog za neslužbenost natjecanja su problemi u zrakoplovnom savezu, nastali još 2014. godine, kada je Savez protuzakonito isključio veći broj klubova iz članstva. Hrvatski parajedriličari su se dogovorili da se nagtjecanje ipak organizira, bez obzira što u takvim okolnostima ne može biti priznato u krovnom nacionalnom savezu, a time niti u međunarodnoj zrakoplovnoj asocijaciji FAI.

Prethodne sezone (2015.), klub je osvojio ekipno 3. mjesto, dok je u ovoj sezoni, unatoč nastupu manjeg broja članova kluba, osvojio respektabilno 4. mjesto. Razlog smanjenog broja natjecatelja u ekipi ZK Parafreek je individualna spriječenost ostalih članova da ove sezone u natjecanju sudjeluje.

IMG 9126   IMG 9122

PARAfreeK

Copyright © 2015. All Rights Reserved.