Get Adobe Flash player

Obuka

Novi tečaj parajedrenja s uvodnim predavanjem počinje 13. rujna 2019. u 20h na adresi Ul. Kneza Mislava 11/2 u Zagrebu.
 
Ukoliko želite postati pilot parajedrilice ili vas osposobljavanje u ZK Parafreek zanima samo informativno, dobrodošli.
Molimo Vas da prethodno ovdje ispunite priloženu prijavu koja je neobavezujuća, a za više detalja slobodno nas kontaktirajte na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili 098 906 9051.
 
 

PRIJAVA ZA ŠKOLU PARAGLIDINGA

 

 


obuka1

ZK PARAFREEK kontinuirano provodi osposobljavanje za pilote parajedrilica na početnom i naprednom stupnju, zatim za paramotorno letenje, polijetanje sustavima sa zemlje (pomoću vuče), kao i za tandem pilote. Svi stupnjevi koji se trenutno provode detaljno su definirani Planovima i programima osposobljavanja koje odobrava Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo.

POČETNI STUPANJ  sastoji se od 20-ak sati teorijskog dijela, što se provodi kroz 8 nastavnih jedinica (predavanja), a održavaju se uglavnom u večernjim satima prema dogovoru s polaznicima. U teorijskom dijelu obrađuju se teme iz područja aerodinamike, konstrukcije parajedrilice, tehnike letenja, meteorologije, zakonskih propisa i prve pomoći, kako bi se polaznike što bolje pripremilo u savladavanje praktičnih vježbi.

Paralelno s teorijskim dijelom provode se i praktične vježbe na terenima u okolici Zagreba. Taj praktični dio održava se vikendima i ostalim neradnim danima uz povoljne vremenske uvjete pod vodstvom  i nadzorom iskusnih i kvalitetnih nastavnika parajedrenja. Praktični dio razrađen je tako da polaznici postupno usvajaju vještine od kontrole parajedrilice na tlu, upravljanja parajedrilicom na vrlo malim visinama, zatim postupno sve većim kako bi ih se nakon takvih 15-ak treninga pripremilo za prve letove s velikih visina. Za letove s velikih visina, koji traju od 10-ak minuta na više (u malo kasnijoj fazi, polaznici na pojedinim terenima ostvaruju letove u trajanju i od nekoliko sati, odnosno prelijeću višekilometarske udaljenosti). Uobičajene lokacije za takve letove su: Japetić u blizini Zagreba (Jastrebarsko, Samobor), Tribalj u blizini Crikvenice, Bjelopolje u blizini Korenice, Ravna Gora u blizini Krapine i Kalnik u blizini Križevaca. U toj fazi obuke smatra se da polaznici prelaze na napredni stupanj. 

NAPREDNI STUPANJ je nastavak stjecanja vještina, odnosno usavršavanje polaznika da bi postali potpuno samostalni, sigurni i kvalitetni piloti bez ograničenja u izboru terena, opreme, načina letenja, itd.

Sve detaljnije informacije o osposobljavanju za pilota parajedrilice možete dobiti na neobaveznom uvodnom predavanju za novi tečaj koji počinje 23. rujna (petak) u 20h na adresi Kneza Mislava 11/2 u Zagrebu.

PARAMOTORNO LETENJE

Uzlijetanje parajedrilicom i održavanje željene visine moguće je uz pomoć posebnog motora koji je smješten na leđima pilota parajedrilice, što nazivamo paramotornim letenjem. ZK PARAFREEK priprema i obuku za takvo letenje. Da bi se zainteresirani polaznici uključili u osposobljavanje za takvo parajedrenje, najprije trebaju proći opisani tečaj na poletnom stupnju uzlijetanjem s padine, nakon čega se mogu prebaciti na paramotorni način letenja ili pratiti osposobljavanje za oba načina parajedrenja.

PARAJEDRENJE  UZ POLIJETANJE SREDSTVIMA SA ZEMLJE (POMOĆU VUČE)

Ne samo da se paramotornim letenjem može polijetati s horizontalne površine (ne treba padina), nego je to moguće i bez pomoćnog motora na leđima. Za takav način uzlijetanja potreban je poseban uređaj/sredstvo koje daje energiju potrebnu za dizanje pilota u zrak. Osnova tog sredstva je vitlo koje pomoću užeta spojenog povlači pilota parajedrilice, koji se onda na potrebnoj/željenoj visini odspaja s užeta i dalje nastavlja slobodan let. Takav način parajedrenja ZK PARAFREEK također priprema, a do tada zainteresirani polaznici, kao i u paramotornom osposobljavanju, trebaju proći dio početnog stupnja, opisanog u uvodu.

OSPOSOBLJAVANJE ZA TANDEM PILOTE

Osim slobodnog letenja parajedrilicom ZK PARAFREEK ima mogućnost osposobljavanja postojećih pilota parajedrilice za stjecanej posebnih ovlaštenja kao što je tandem pilot. Takva osposobljavanja organiziraju se u skladu s potrebama, odnosno dovoljnim brojem zainteresiranih kandidata koji za to imaju uvjete. 

 

PRIJAVA ZA ŠKOLU PARAGLIDINGA

obuka4

PARAfreeK

Copyright © 2015. All Rights Reserved.